fbpx

Kaktusovo olje upočasnjuje staranje in regenerira kožo na celični ravni

Zgodba Hakima El Khiarja se piše kot dobra knjiga. Kot deček, ki je rasel na prostrani družinski farmi kaktusov v Maroku, je prišel v takratno Jugoslavijo, v Koper, v blokovsko naselje. Kako je počasi stkal nova prijateljstva, se naučil slovenščino in končal šolanje. Za poročno potovanje sta z ženo izbrala Maroko, kjer je Hakim ponovno našel svojo družino. Danes je lastnik podjetja Karmouss in na nekdanji očetovi farmi kaktusov prideluje arganovo in kaktusovo olje najvišje kakovosti.

Povejte nam svojo zgodbo, kako ste kot deček z mamo prišli v Slovenijo?

Moja družinska zgodba se je začela daljnega leta 1954, ko je mama odšla v Gvinejo kot pomoč neuvrščenim. Kasneje je dobila službo v francoskem OCP (Cherifien Office of Phosphates) in odšla v Maroko kot zdravnica porodničarka. Tam je spoznala mojega očeta Bouchaiba El Khiarja. Leta 1967 sem se rodil jaz. Naše življenje je precej izstopalo od povprečja maroških družin, saj smo imeli v lasti več posestev ter lastno vozniško šolo s 14 avtomobili in 3 kamioni. Veliko časa smo preživeli na naši veliki farmi, kjer smo imeli poleg živali tudi nasade oljk in evkaliptusov. Farma, ki je obsegala 100 ha, je ležala na samem in je nekoliko odmaknjena od mesteca Khouribga na severozahodu Maroka. Oče je okoli farme posadil kaktuse, na katerih so rasli zelo barviti in zdravi sadeži, ki jim domačini pravijo karmouss. Od tod tudi ime naše blagovne znamke. Na farmi sem neizmerno užival, saj sta mi starša omogočila nadstandardno življenje. Že kot majhen otrok sem vozil avtomobile, hodil z očetom na lov, obiskoval arabsko in francosko šolo. Leta 1974 se je mama odločila, da se vrne v Jugoslavijo, kjer naj bi hodil v slovensko šolo. Mama je občasno še odšla na obisk k očetu v Maroko, sčasoma pa so se stiki z njim in celotno maroško družino prekinili. Odraščal sem, se poročil in za poročno destinacijo izbral obisk svojega rojstnega kraja. Na majhnem listu papirja sem imel napisan stričev naslov v Casablanci pred 35 leti, ki mi ga je dala mama. To je bilo edino upanje, da se iskanje korenin v večmilijonskem mestu lahko začne. Na naslovu ni bilo nikogar več, vendar je bil očetov in mamin sloves oz. priimek El Khiar po toliko letih še vedno zelo poznan in zveneč. Tako sem preko neznancev našel svojo družino. Toliko veselja in presrečnih ljudi ob snidenju, vendar očeta ni bilo več med njimi. Globoka žalost v mojih očeh, bes, jeza – ampak le do trenutka, ko sem ponovno obiskal farmo, na kateri sem z očetom in mamo preživel veliko svojega časa. Počutil sem se, kot da sem ponovno v tistem času. Začel sem plezati po zidovih, tekati po farmi, v zapuščeni hiši sem celo našel mamin zdravniški pribor, na steni svojega metulja in fračo, ki sem je sam izdelal pred toliko leti. Da, bilo je vredno – kljub intenzivnim čustvom in potlačenim spominom.

Se še spomnite, kaj je bil za vas največji šok, ko ste kot deček prišli v Slovenijo?

Živim v Kopru. Največji šok zame je bila selitev iz Maroka v Jugoslavijo, kjer je bilo življenje, v primerjavi z mojim življenjem v Maroku, bistveno manj lagodno. Z mamo sva živela v blokovskem naselju, kjer nisem imel ne pravih prijateljev, ne hiše z vrtom, ne farme z živalmi in kaktusi, na ulici je bilo slišati le tuji (slovenski) jezik. Moj materni jezik je bil namreč francoski. Spomini na vstop v šolo so sicer dobri, saj so me lepo sprejeli. Nekaj mesecev sem le poslušal slovenščino, nato sem spregovoril. Moja slovenščina je bila sprva malce nerodna, vendar sem se hitro adaptiral in začel širiti svojo socialno mrežo. Kako se prideluje kaktusovo olje in za kaj vse je dobro? V številnih člankih piše, da je to najdražje in najbolj cenjeno lepotilno olje.

Povejte, kaj bo prepričalo ženske (no, in tudi moške), da bodo uporabljali kaktusovo olje?

Olje iz kaktusovih semen je cenjeno predvsem zaradi svojih izjemnih sestavin in učinkovin. Olje pa dosega tako visoko ceno zaradi postopka pridelave. Sadeže namreč obirajo ročno, jih temeljito očistijo in preberejo. Iz njih izločijo semena in jih naravno posušijo. Posušena semena tako ob pravilnem skladiščenju počakajo na ekstrakcijo oz. hladno stiskanje olja (mehansko, brez kemičnih preparatov). Tako nastane 100-odstotno naravno olje, ki mu pravimo ekstra deviško olje. Stiskanje olja iz semen kaktusa je zelo dolgotrajen proces. Za proizvodnjo 1 litra olja je potrebna 1 tona sadežev, iz katerih pridobijo 25 kg semen, saj vsako seme vsebuje le okoli 5 odstotkov olja. Olja iz kaktusovih semen tako nikakor ne smemo zamenjevati s cenenimi kaktusovimi olji, ki jih lahko najdemo na trgu in so narejena tako, da kaktusove cvetove namakajo v mineralnem olju. Mineralna olja so namreč naftni derivati in sestavina številnih kozmetičnih izdelkov.

Domačini v Maroku kaktusovemu sadežu pravijo karmouss. Od tod tudi ime naše blagovne znamke.

V primerjavi z arganovim oljem, ki ga pri nas bolj poznamo, je kaktusovo olje boljše, vidim, da tudi dražje … kaj so njegove prednosti?

Pozitivni učinki kaktusovega olja na telo so izjemni, saj upočasnjuje staranje kože, regenerira kožo na celični ravni, je naravno zdravilo za ekceme, pomaga k sijočim in močnim lasem, regenerira poškodovane nohte, je odlično v boju proti aknam in je močan antioksidant. Poleg tega, da izvrstno vlaži kožo in ima izjemen učinek proti staranju kože, vsebuje več vitamina E kot katerikoli kozmetični izdelek na trgu. Odlikuje ga najvišji delež nenasičenih maščobnih kislin (88 %), in sicer: oleinska kislina (20,6 %), linolna kislina (60,5 %), stearinska kislina (3,2 %), palmitinska kislina (13,9 %), tokoferol (895 mg/kg, tretjino več kot arganovo olje).

V Maroku pridelujete kaktuse na družinski farmi?

Smo edino slovensko- -maroško družinsko podjetje, z lastno kmetijo v Maroku, ki se ukvarja s pridelavo olja iz kaktusovih semen – od rastline do končnega izdelka, torej 100-odstotno naravnega, čistega in certificiranega kaktusovega in arganovega olja. S proizvodnjo pomagamo k neodvisnosti žensk v Maroku. Večji del zaslužka porabimo za proizvodnjo filtracijskih sistemov pitne vode.

Kako pa se je kaktusovo olje prijelo v Sloveniji? Mislim, da ga sama še nisem opazila na prodajnih policah.

Kaktusovo olje je relativno nov izdelek, zato se v Sloveniji še uveljavlja. Zaradi neverjetnih rezultatov bo olje v prihodnosti zagotovo postalo vodilno v kozmetični industriji. Pozitivne učinkovine kaktusovega olja na telo so namreč izjemne. Želimo si, da se olje uporablja tako za osebno nego kot tudi v kozmetičnih salonih in wellnessih.

Moj cilj je le delati dobro za ljudi, njihovo zdravje in počutje. Z nakupom naših izdelkov namreč ne poskrbite zgolj za svojo kožo, temveč podpirate tudi naše delavce, predvsem ženske in njihove družine v Maroku. Naše poslovanje namreč temelji na sodelovanju, medsebojnem spoštovanju, zaupanju in predvsem poštenosti.

 

Če se ne motim, se kaktusovi sadeži uporabljajo tudi v kuhinji? Jih kdaj pripravite tudi v Sloveniji? Je v Sloveniji sploh kakšna restavracija z maroško hrano?

Azteki so kaktus uporabljali za zdravljenje opeklin, Kitajci za zdravljenje gnojnih ran, Indijanci pa so ga jedli in izdelovali sirup za zdravljenje kašlja in astme. V tradicionalni mehiški medicini so ga uporabljali za zdravljenje sladkorne bolezni in visokega holesterola. Užitni in uporabni pa niso le sadeži kaktusa, temveč tudi njegovi listi. Rastlina je znana po sploščenih steblih oz. listih, imenovanih lopate oz. bodičaste blazinice (ang. pads), ki so dolge od 4 do 16 centimetrov. Sveži kaktusovi listi, ki jim predhodno odstranijo bodice, so dobra kulinarična specialiteta, posušene in zdrobljene v prah pa jih uporabljajo v zdravilne namene. V Sloveniji ni maroške restavracije, si jo pa lahko pričarate sami. Kuskus, ki ga vsi poznamo, preprosto naložen s kuhano zelenjavo in začimbami, je znamenita maroška jed.


Kaktusovo olje in njegova sestava

➽ Linolna kislina je nenasičena esencialna maščobna kislina omega-6 z dvema dvojnima vezema in z 18 ogljikovimi atomi. Je v obliki brezbarvne tekočine. Ime je dobila po grški besedi linon, ki pomeni lan. Linolna kislina deluje protivnetno, zmanjšuje aknavost ter omogoča koži, da bolje zadržuje vlago.

➽ Oleinska kislina je neesencialna maščobna kislina, kar pomeni, da jo naše telo proizvaja samo. Je primarni član razreda omega-9 mononenasičenih maščobnih kislin in predstavlja kar 92 % mononenasičenih maščob v prehrani ljudi. V kozmetiki se uporablja kot naravno vlažilno sredstvo, ki pomaga koži, da postane in ostane mehka, elastična in prožna. Pomirja različna kožna stanja, kot so ekcem, rozacea in psoriaza ali luskavica, pospešuje rast las, preprečuje prezgodnji pojav gub in nastanek prhljaja.

➽ Stearinska kislina je naravna maščobna kislina, izdelana iz rastlinskih olj, ki ima v izdelkih za osebno nego vlogo koemulgatorja, zgoščevalca in stabilizatorja.

➽Palm itinska kislina je ena najpogostejših nasičenih maščobnih kislin in je ena izmed najbolj razširjenih nasičenih maščobnih kislin v telesnih lipidih. Pri staranju kože se lahko raven palmitinske kisline zniža kar za 56 %. V kozmetičnih izdelkih se uporablja kot dišavna sestavina, površinsko aktivno sredstvo, čistilno sredstvo, emulgirno sredstvo in emoliens. Palmitinska kislina se pogosto pojavlja v vlažilcih zaradi svoje funkcije blažilca. Emoliensi pomagajo mehčati in pomiriti kožo.

➽ Tokoferoli (ali vitamin E) so zelo pomembna skupina in se pojavljajo v vseh naravnih oljih. So najpomembnejši antioksidanti, prisotni v maščobah. Poleg tega imajo tokoferoli v organizmu tudi zelo pomembno biološko aktivnost. V kozmetičnih izdelkih se uporabljajo kot antioksidanti v boju proti prostim radikalom. Tokoferol zadržuje vlago v koži in izboljša elastičnost kože, zato je nepogrešljiva sestavina v kremah proti prezgodnjemu staranju in emulzijah proti strijam. Vitamin E tudi zmanjšuje škodljive posledice UV-žarkov in ima pomembno vlogo pri celični obnovi, celjenju ran in spodbujanju protivnetne aktivnosti kože. Pogosto je sestavina krem za sončenje in za po sončenju.

➽ Fitosteroli so skupina sterolov rastlinskega izvora, ki jih uporabljamo kot aditive ali prehranska dopolnila. Prisotni so v vseh rastlinah in tudi v hrani, ki vsebuje rastlinske sestavine. Na splošno veljajo rastlinska olja in izdelki, izdelani iz rastlinskih olj, za najbogatejši vir fitosterolov. Fitosteroli so odličen dodatek v izdelkih za suho in zrelo kožo, kremah proti staranju ter v izdelkih s SPF. So tudi izvrstna sestavina za zdravljenje atopične kože in kože z ekcemi.

➽ Polifenoli spadajo med sekundarne rastlinske snovi in veljajo za izjemno močne antioksidante, ki lajšajo vnetja, krepijo telesne celice in odpornost organizma.

Call Now Button